Moderni Žvėryno autentika

Unikaliame dvidešimto amžiaus pradžioje statytame, sovietiniais metais modifikuotame name Žvėryne, jauna pora įsigijo apleistą butą, kuris remonto metu buvo pilnai konvertuotas į modernų šeimos būstą, išlaikantį senąją pastato stilistiką, detales ir autentiką.

Užsakovai tiki ekologišku gyvenimo būdu ir tvaraus dizaino sprendimais, tai ir tapo orientyru projektuojant buto interjerą. Buvo
stengiamasi išsaugoti kiek įmanoma daugiau unikalių detalių, o kur nebuvo likę – atkurti. Užapvalinti lubų ir sienų kampai, nesistengta išlyginti kreivų sienų, o priešingai – jų išskirtinumas pabrėžtas faktūriniais dažais. Restauruoti turimi seni baldai, parinktos šimtmečio pradžios stilistiką atitinkančios grindų ir sienų plytelės.

Vytauto_svetaine

Renovuojant naudotos natūralios medžiagos – šakoto ąžuolo grindys, ąžuoliniai virtuvės stalviršiai, o iš plytų, rastų po grindimis,
sumūryta apsauginė siena krosnelei. Net ir šviestuvams panaudoti vyno buteliai, stiklinės ar elementarūs keraminiai lempučių lizdai. Interjere sujungiamos orginalios modernios detalės su senesnės stilistikos baldais.

46 kv. m. butas buvo suprojektuotas pagal sovietinius standartus: nedidukė virtuvė ir du kambariai; 3,4 kv. m. vonios kambaryje – didelė vonia ir klozetas.
Butą nusipirkusi pora kėlė tikslą turėti visus šiuolaikiškam gyvenimui reikalingus patogumus, be to, bent vieną normalią kūrybinio darbo vietą ir kampą antrai darbo vietai, nes abu buto šeimininkai daug laiko praleidžia namie dirbdami prie kompiuterių, be to, vienas iš jų vyturys, o kitas – pelėda.

Vytauto_53-10_31
Vytauto_53-10_07
Vytauto_g

Perplanuojant butą, nuspręsta išgriauti virtuvės sieną. Pirmas motyvas: šiuolaikinei virtuvei reikia daugiau įrangos negu ankstesniais laikais, ankštoje senojoje patalpoje ji paprasčiausiai nebūtų tilpusi. Antra, virtuvę sujungus su svetaine, ne tik padidinta gyvenamoji erdvė, bet ir per visą naujai suformuotą koridoriaus sieną suprojektuota ypač talpi sieninė spinta.

Kadangi name nėra centrinio šildymo, buto savininkai galėjo laisvai rinktis šildymo sistemą. Vietoj radiatorių įrengus grindinį šildymą, ne tik padidintas komfortas, bet ir pašalinti interjerą darkę radiatoriai. Be to, iš senosios namo istorijos likusi kamino anga leido be didelių papildomų pertvarkymų pastatyti juodo ketaus krosnelę – ir jaukumas niūriais rudens vakarais, ir papildomas interjero akcentas. Iš senų plytų sumūryta apsauginė krosnelės siena kartu yra ir atitvara vienai darbo vietai.

Vytauto_53-10_75
Vytauto_53-10_79
Vytauto_53-10_60

Miegamasis pagal sovietinio planavimo standartus buvo siauras ir ilgas, su spintomis prie galinės sienos. Vietoj spintų suprojektuota moderni „walk-in“ 4 kv. m. drabužinė. Tokiu būdu pasiekti iškart du tikslai: įrengta šiuolaikiška erdvi drabužinė, o prie jos pastačius lovą, prie lango atsirado erdvės darbo stalui.

Kadangi užsakovai pageidavo vonios, erdvės trūkumas išspręstas, gale pastačius trumpesnę, 1,4 m. vonią – taip atsirado vietos kriauklei ir skalbimo mašinai. Erdvę vizualiai praplečia šviesios plytelės ir matinio stiklo durys. Bendras rezultatas: kruopščiai perplanuotas, butas turi visus šiuolaikiniam gyvenimui reikalingus patogumus, papildomas darbo vietas – ir vis tiek teikia didesnės erdvės pojūtį.

Vytauto_53-10_49
Vytauto_53-10_84
Vytauto_53-10_57
Vytauto_53-10_04
Vytauto_53-10_15
C:UsersLukoDocumentsMCB.pdf